Nov 9, 2020

Beograd, 9. Novembar 2020. – Predsednik Izvršnog odbora Milenijum osiguranja Ljubiša Veljković ocenio je da su osiguravači u Srbiji spremno odgovorili na izazove koje je donela pandemija novog koronavirusa, te da je pad portfelja osiguranja od autoodgovornosti, koji je zabeležen tokom vanrednog stanja, nadoknađen u mesecima koji su usledili nakon toga.

“Cilj osiguravača u uslovima pandemije je očuvanje stabilnosti poslovanja, uz fokus na zaštitu osiguranika, oštećenih lica i zaposlenih”, rekao je Veljković u predavanju na temu “Uticaj pandemije COVID-19 na osiguranje od autoodgovornosti”, u okviru 18. Simpozijuma na temu „Osiguranje u uslovima pandemije COVID-19“ u organizaciji Udruženja aktuara Srbije i Ekonomskog fakulteta iz Beograda, koji je ove godine održan  on-line.

Veljković je zaključio i da je, kod ovog osiguranja koje je dominantno u neživotnom osiguranju, niža frekvencija saobraćajnih nezgoda doprinela zaustavljanju trenda rasta iznosa šteta u osiguranju od autoodgovornosti.

Prema njegovim rečima, sve buduće aktivnosti u ovom segmentu osiguranja potrebno je promptno prilagođavati okolnostima koje nameće COVID -19.

Veljković je u okviru predavanja izneo uporedni pregled osiguranja od autoodgovornosti u regionu, obuhvativši Srbiju, Hrvatsku, BIH i Severnu Makedoniju.

“Efekti COVID–19 po zemljama regiona značajno su različiti”, rekao je Veljković, ocenjujući da je različit uticaj COVID-19 na osiguranje od autoodgovornosti po zemljama u regionu zavisio od prethodnog stanja na tržištu, mera regulatora, aktivnosti društava za osiguranje, discipline ponašanja učesnika u saobraćaju, životnog standarda i drugih faktora, odnosno njihove korelacije.

Veljković je naveo da je Srbija u prvom tromesečju ove godine u odnosu na prethodnu godinu imala pad od 6 odsto portfelja ove vrste osiguranja, po broju, dok je u Hrvatskoj broj osiguranja bio veći za 3 odsto u istom periodu. BIH i Severna Makedonija imale su identičan pad od 1 odsto u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, rekao je on. Uočeni pad portfelja u Srbiji je nadoknađen do kraja trećeg tromesečja ove godine.

Veljković je izneo podatke iz Srbije o kretanju broja saobraćajnih nezgoda i njihovoj strukturi u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, kao i o kretanju broja polisa AO u 2020. godini.

Na ovom Simpozijumu su, kroz izlaganja vrhunskih stručnjaka, predstavnika akademske zajednice, osiguravajućih kompanija, aktuarske struke i organa nadzora, rasvetljeni najznačajniji izazovi sa kojima se suočavaju učesnici na tržištu osiguranja u Srbiji i svetu u uslovima aktuelne pandemije.

                                                          

 

Na vrh